↓ Archives ↓

>

img_2816 De Smaakmaker

Een interactief kunstwerk, een mensfiguur met helpende handen vol met kruidenmengsels om u even over uw zoutgebruik te laten nadenken. De Smaakmaker brengt U op een speelse manier alternatieven voor zout.

In samenwerking met  de Nacht van Kunst en Wetenschap, UMCG/ Nefrologie en hoogleraar prof. dr. G.J. Navis (RUG/UMCG) ontwikkelde kunstenaars Teackele Soepboer en Chantalla Pleiter een interactieve installatie die suggesties geeft voor zoutvervangers en bezoekers laat ervaren hoe zout werkt op de smaakbeleving van eten.

Bezoekers kunnen kruidenmengsels tappen uit de Smaakmaker, recepten verzamelen die bij deze kruidenmengsels horen en zo de mogelijkheden van zoutarm koken heel makkelijk thuis uitproberen. De recepten en kruidenmengsels zijn samen met I. van Vliet en T. Kok ontwikkeld; diëtisten van het UMCG.

De Smaakmaker heeft een vaste plek gekregen sinds 2024 in het UMCG als onderdeel van de kunstcollectie.
Elke dag te bezichtigen, locatie UMCG, Oostersingel, Fonteinstraat 63, Groningen.

 

img_4955

Proef lab: Een aantal sausen van de Smaakmaker recepten kan men proeven in een proeflab. Hier wordt direct ervaren hoe zout invloed heeft op je smaak en hoe groot het verschil is tussen kant en klare sausen en een zelfgemaakt saus van de Smaakmaker.

 


 

Kruidenmengsels zijn te koop bij Gio’s corner; www.dekruidenspecialist.nl

 

Credits:

Concept en uitvoering; Teackele Soepboer en Chantalla Pleiter  /// Samenwerking met: hoogleraar prof. dr. G.J. Navis en Nacht van Kunst en Wetenschap   /// Samenstelling kruidenmengsels en recepten: Diëtisten UMCG;  I. van Vliet en T. Kok  /// Grafische vormgeving: Pieter van Dijken /// Metaalwerk: Roland de Mull  en  Teye Krook

 

 

img_2808img_4950img_2827 recepten_voorkant_foto-copyimg_4973pedante-pindasaus_foto