↓ Archives ↓

>

Wildpark de Pionier
Een AR wandeltocht

Ter afscheid van de Vloeivelden presenteert De Wonderlijke Wereld een spectaculaire mixed reality tour met AR, audio en theater in een 2.5km lange tocht.

Aan de westelijke rand van de stad Groningen liggen, op het terrein van de voormalige SuikerUnie, de vloeivelden, reusachtige waterbassins waarin afvalwater van de suikerindustrie werd gezuiverd. Nu is het verwilderd gebied met bijzondere flora en fauna. Hier presenteert op het festival Noorderzon & De Wonderlijke Wereld de audio & Augmented Reality tour Wildpark De Pionier waar de vrije mens leeft, wars van de consumptiemaatschappij en wegwerpsamenleving. Gewapend met een koptelefoon en een VR-bril gaat de bezoeker tijdens ‘Wildpark De Pionier’ het bos in. Een ongekend verrassende tocht, een lustparadijs voor oog en oor.

ONGEKEND VERRASSENDE TOCHT DOOR GRONINGSE WILDERNIS
(Kester Freriks in de Theaterkrant) -> lees hier recensie

Met trots verwelkomt het Nieuw Antropologisch Instituut Nederland (NAIN) u in Wildpark De Pionier. Wat ooit bekend stond als een wingewest, is vandaag de dag tot onbewoonbaar gebied verklaard. Alleen zij die wij De Vrije Mensen zijn gaan noemen, hebben hier weer een bestaan weten op te bouwen. Treed binnen in ons bezoekerscentrum en verrijk uzelf met kennis over het park en de mensen die er wonen.

Kijk goed om u heen want u bent zo ongeveer de laatste die deze bomen, dit groen, dit water te zien krijgt. De Vloeivelden gaan transformeren naar een woonwijk en de vrije mens zal dan opzoek moeten naar een nieuw leefgebied.

Wildpark de Pionier is een avontuurlijke ontdekkingstocht door de verschillende cycli van kolonisatie, bloei en verval in het verleden, heden en de toekomst van de vloeivelden van de voormalige Coöperatieve Suikerfabriek in Groningen. Dit gebied is na de sluiting en sloop van de fabriek jarenlang ongemoeid gelaten zodat pionierssoorten en mensen er vrij spel hadden en een bijzonder gebied is ontstaan. Komende jaren zullen de vloeivelden ontwikkeld worden tot de Suikerzijde, een nieuwe wijk van de stad Groningen.

Met Wildpark de Pionier markeren we deze overgang waarin weldra de ene soort pioniers zal worden weggeconcurreerd door de andere. Maar zijn pioniers altijd gedoemd te verdwijnen of leven ze verborgen voort in volgende generaties om tevoorschijn te komen als de omstandigheden het vereisen?

 

Wildpark de Pionier is een experiment om omgeving, theater, augmented reality en muziek op een gelijkwaardige manier te laten samensmelten om de verschillende lagen van de werkelijkheid zichtbaar, hoorbaar en voelbaar maakt.

Wildpark de Pionier wordt ontwikkeld door Floris Maathuis en Chantalla Pleiter in samenwerking met Bram Esser, Happyship studio en PM ‘O Sullivan. Deze creatieve makers hebben eerder in diverse onderlinge gelegenheid combinaties aan projecten gewerkt die de grenzen tussen de verschillende disciplines oprekken en verbinden.

 


Credits:
Concept, artistieke leiding
Floris Maathuis
Concept , Artistiek eindregie: Chantalla Pleiter
Concept, tekst: Bram Esser
studio 3D design: Happyship
Composities, geluidsontwerp: PM ‘O Sullivan

Wildpark de Pionier is mogelijk gemaakt door:
Kickstart CultuurfondsKunstraad Groningen, Terra/SuikerterreinNoorderzon Festival of Performing Arts, De Suikerzijde