↓ Archives ↓

<

Beethoven below the surface
&
Tuned Senses

Een concert ervaren met het hele lichaam en een beetje hulp van technologie! 

Live klassieke muziek & technologie samengesmolten tot een
immersieve lichamelijke ervaring  zoals je nog nooit een concert ervaren hebt..

In 2015 & 2017 ontwikkelde CREW samen met Chantalla Pleiter en Christophe De Boeck bijzonder experimentele concerten.
Voor BOZAR Music Opening Night Festival 2015 creëerde CREW ism Chantalla Pleiter een subtiele re-enactment van de eerste immersieve experimenten voor Crash, een performance van 1994.  Deze Immersieve concepten werden toegepast op een live concert en vergezeld van parallele geluids lagen via hoofdtelefoon van live bewerkte muziek door Christoph De Boeckin. Het geheel, beeld en ervaring werd door CREW en Chantalla Pleiter ontworpen inclusief de ‘kantelbedden’ met transducers van CREW.

Publiek wordt vooraf het concert in 3 groepen verdeeld en zij doorlopen het concert allen in een andere volgorde.
Er zijn drie luister posities vormgegeven die publiek allen ondergaat.

Positie 1: Een liggende positie tussen de muzikanten, aan de voeten van de dirigent. Je hoort de trilling, de instrumenten, de wind van de blazers, het stampen van de dirigent..

Positie 2: Een kantelbedden positie:  publiek neem hier plaats tegen een verticale plank, sluiten hun ogen, krijgen een hoofdtelefoon en het concert begint. Zij worden langzaam horizontaal gekanteld en ervaren de trillingen van de muziek door trilplaten in het bed. De

sensoriële deprivatie en het verlies aan controle van deze kantelbedden resulteert in een verhoogd lichamelijk bewustzijn en bezorgt de luisteraar/toeschouwer een fysieke muzikale ervaring.

Positie 3: installatie met hangende metalen platen die trillen door de trilling van de muziek. Door het hoofd en handen hier tegen aan te leggen, je oren te sluiten hoor je de muziek midden in je hoofd. Met hulp van bone conduction, de trilling door je bot, hoor je muziek en zoals Beethoven dat deed toen hij doof werd!

“Wanneer lig je nou naast een orkest?”


Een concept en project van

CREW: https://crew.brussels/nl/producties/tuned-senses, Christophe De Boeck:  Christophe De Boeck en Chantalla Pleiter

  • Tuned Senses in 2015 ism: Bozar Brussel, muziek van BOHOstrings o.l.v. David Ramael.
  • Beethoven below the Surface, IClassics Music & Technology 2017  in het Klokkengebouw STRIJPS ism. Philharmonie Zuidnederland o.l.v. Kristiina Poska.