↓ Archives ↓

< Buraanbur

 / Buur–aan-Buur!

Buraanbur filmEen kennismaking en eerbetoon in Virtual Reality met en door Somalische dames uit Lewenborg, Groningen.

Buraanbur is een Somalische vorm ‘spoken word’ en dans. Hiermee delen nomadenvrouwen al eeuwenlang hun gedachten, ervaringen en ambities. Ook zijn de gedichten vaak een eerbetoon aan een individu.

Kijk impressie van Buraanbur hier

Stap met Virtual Reality de wereld van een verborgen migrantengemeenschap binnen. Deel je de bubbels en perspectieven van deze Somalische-Nederlandse dames uit Lewenborg, Groningen of niet? Somalische vrouwen nodigen je uit in hun huiskamer en laten je hun Groningen zien. Ze nemen je mee op een reis door hun cultuur voor een ultieme kennismaking en eerbetoon aan jou..

Met Buraanbur verkennen we een experimentele en interactieve vorm van Virtual Reality en maak je kennis met werelden die we misschien nog niet kennen maar waar we wel vlak naast wonen.

Als bezoeker onderga je de voorstellingen samen vanuit 2 verschillende perspectieven, met bijbehorende verantwoordelijkheden.
De buitenkant als navigator, je stuurt en maakt keuzes voor degene in de virtuele wereld en beleeft de voorstelling vanuit de blik van de ander.
De immersie in de virtuele wereld: Met VR bril beweeg je vrij rond op het podium en stap je bubbels en verhaal lijnen in die voor jou gekozen worden.  

 


Met hulp van Station Noord is deze nieuwe vorm van interactieve Virtual Reality onderzocht en ontwikkeld ism. Jan Klug . We hebben een modulair systeem gebouwd waar fysieke objecten, virtuele lagen en verhaallijnen kunnen sturen en voor het eerst toegepast in een theatrale setting. Het doel; Virtual reality als middel inzetten om verborgen gemeenschappen te leren kennen en binnen stappen maar ook het onderzoeken van VR in theater.


Maker: Chantalla Pleiter
Maker/ Technologie: Jan Klug
Productie/creatief producent: Eva Weerts
Bouw interactieve meubel: Jan Dijk
Samen met de Somalische Groningse dames gemaaakt: Maryam, ZamSam, Mouna, Ardan & Nimo.

Mede mogelijk gemaakt door Station Noord talent ontwikkelingstraject  & Noorderzon, Grand Theatre en Sign