↓ Archives ↓

Info

////  Chantalla Pleiter  ///   info@chantallapleiter.nl   /// Groningen, NL  ////

Interactieve installaties // Virtual reality & XR ervaringen // Immersief theater // Educatie

 

Chantalla Pleiter is kunstenaar, theatermaker, performer uit Groningen. Afgestudeerd aan kunst Academie Minerva; richting audio-visuele media en scenografie. Daarnaast heeft ze voor een periode theaterwetenschap gevolgd aan de Universiteit in Groningen.

Als creatief ondernemer/kunstenaar werk ik autonoom, in opdracht en was ik voor lange tijd onderdeel van het artistieke en coördinerend team van CREW; een Brussels technologisch theatergezelschap gespecialiseerd in artistieke en technologische immersie (o.a virtual reality) .

Ik manoeuvreer mij graag met mijn autonome werk op de rand van kunst, wetenschap en technologie en dat resulteert in interactieve en immersieve ervaringen in de vorm van interactive installaties, VR/XR ervaringen of immersief theater.

Nieuwe technologie wordt onderzocht en ingezet in samenwerking met programmeurs, ontwerpers om de “spelende mens” in het publiek te laten ontwaken of onderwerpen of verhalen live te laten ontdekken met het hele lichaam en alle zintuigen.. Daarnaast is Chantalla’s werk indirect een doorgaand onderzoek naar wat technologie kan en doet met ons als mens.


In opdracht word ik gevraagd om een vervreemdende draai te geven een een festival, een probleem bij de nefrologie afdeling in een ziekenhuis of om op een interactieve manier muziekeducatie te verzorgen bij het Rotterdams Philharmonisch orkest. Deze draai heeft meestal de vorm van een interactieve installatie die door middel van participatie, interactie en technologie nierpatiënten, kinderen of festivalgangers anders laat kijken, laat spelen en met alle zintuigen onderwerpen of verhalen laat ontdekken om zo te komen tot gedragsverandering, inzicht, inspiratie, immersie of misschien wel iets heel anders..

.


CREW

Van 2006 tot 2019 was Chantalla Pleiter werkzaam bij technologisch theatergezelschap CREW_ Eric Joris (BE) als onderdeel van het artistieke team. Samen hebben ze de meest bijzondere technologische experimenten gedaan en immersieve theater ervaringen ontwikkeld en gespeeld door heel Europa en daarbuiten.

 

CREW wil als experimenteel gezelschap zichtbaar maken hoe technologie ons verandert. De kunstvorm die CREW hiervoor gebruikt en die eenvoudig gezegd het lichaam van de toeschouwer opzoekt, is immersie. Het speelvlak om dit immersief werk te delen met het publiek is meervoudig: theater, installaties en performances.
 
 Eric Joris ontwikkelt met zijn collectief van kunstenaars en wetenschappers live-art projecten die het theater verrijken met de nieuwste technologische ontwikkelingen.   Website CREW
.
.

Educatie & technologie: 

Chantalla verzorgd regelmatig
(techniek/kunst) workshops voor
lager/middelbaar onderwijs en
kunstonderwijs.
&
Chantalla is onderdeel van Het Nationale Verkeerslab team;  interactieve verkeersveiligheid voorstelling voor middelbare scholen: Het Nationale Verkeerslab

.


Performance

Chantalla geeft vuur (pois) en
stelten performances op aanvraag.