↓ Archives ↓

< Biodiversiteit in Augmented Reality

De symfonie van de biodiversiteit…. ontdek het geluid en de verhalen van inheemse flora en fauna in Augmented Reality.

Kijk hier filmpje van Biodiversiteit in AR

Stap met tablet en hoofdtelefoon in de wereld van inheemse planten en insecten en breng ze tot leven. Maak kennis met deze inheemse planten je zal zien dat achter elke plant een eigen geluid, verhaal en geschiedenis schuilt. Ontdek de rijkheid van de Nederlandse biodiversiteit en beleef de natuur op een geheel nieuwe manier.
Stel je voor dat de natuur uit geluid bestond, hoe zou het dan klinken? Elke soort een eigen toon.. Als je een soort verliest verlies je een unieke toon om de natuur mee te componeren..In Biodiversiteit in AR heeft elke plant een eigen stem, geluid en verschijningsvorm . Hoe mee planten tot leven je brengt hoe meer geluiden er ontstaan, door je tussen de planten te bewegen maak je je eigen compositie van de natuur. 
.
Het project Biodiversiteit in augmented reality is een artistiek en wetenschappelijk onderzoek met het doel om met interactieve technologie (AR) inheemse natuur te leren kennen. Het project draait om biodiversiteit en de focus ligt op onze inheemse rode lijst planten. Dit betekend dat ze mogelijk met uitsterven bedreigd worden en misschien in onze nabije toekomst gaan verdwijnen inclusief het insectenleven die afhankelijk zijn van deze planten.  Het wordt tijd dat we deze planten opnieuw herwaarderen en koesteren. 
.

De mobiele installatie: 9 inheemse planten reizen rond als echte Nederlanders met de plant-caravan en camping tafel en  stoeltjes langs festivals om zo nieuw publiek te leren kennen voordat ze uitgestorven zijn!
Vaste installatie: Bij Broedplaats de Campagne groeit een vaste opstelling van de planten en zijn deze te altijd te bekijken en beluisteren.

 


Concept & ontwikkeling & AR: Chantalla Pleiter
In samenwerking met:
Jip de Beer; creatief programmeur
Lisa Biesot: Onderzoek, Stage vanuit wetenschaps communicatie
Grafische vormgeving bordjes: Pieter van Dijken
Plantenstemmen: Kasper Peters, P.M. O’sullivan, Fieke Gosselaar, Connie Esbach, Marc Roosenbrand, Tino Buchholz, Chantalla Pleiter & Lisa Biesot.
Plantengeluiden: Raphael De Cock, Bram Bosteels & Jurgen De Bruyn.
Sponsor inheemse planten: Kwekerij Cruydt-Hoeck Wildeplantenzaden

Mede mogelijk gemaakt door: Terra, Festival Lunalia, Pückler Karawane & Station Noord.

Het hele project is een eerbetoon aan mijn ouders, Henk Pleiter & Gerda Noordam; de pionier strijders voor biodiversiteit sinds ik ze ken!